Nieuwenhuis meer dan een makelaar
Nieuwenhuis meer dan een makelaar

Wat is nu écht het verschil tussen een waardebepaling en taxatie: een duidelijke uitleg

Jij overweegt je huis te verkopen, een hypotheek af te sluiten of je bent gewoon nieuwsgierig naar de waarde van je woning. De termen waardebepaling en taxatie vliegen jou om de oren. Is een waardebepaling een taxatie of juist andersom of zijn ze hetzelfde of weer anders? Ontdek nu voor eens en altijd het echte verschil tussen een waardebepaling en een taxatie. Het is essentieel om te begrijpen wat elke term betekent, zodat jij de juiste dienstverlening kunt kiezen voor jouw eigen situatie.

 

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling is een inschatting van de verkoopwaarde van jouw woning. Niet meer en niet minder. Een inschatting dus. Dit wordt uitgevoerd door een van onze makelaars en dient als een indicatie van wat jouw huis zou kunnen opbrengen bij verkoop. Een waardebepaling is een gratis dienst die wij aanbieden aan potentiële verkopers.

 

Kenmerken van een waardebepaling:

 1. Informeel en niet-bindend: een waardebepaling is minder formeel en niet bindend. Het is bedoeld om jou een idee te geven van de waarde van het huis, maar heeft geen officiële status.
 2. Gebaseerd op marktkennis: onze makelaar baseert zijn schatting op recente verkopen van vergelijkbare woningen in de buurt, de staat van jouw huis en zijn kennis van de lokale vastgoedmarkt.
 3. Doel: het hoofddoel is om verkopers een richtlijn te geven voor het bepalen van een verkoopprijs en om hen te helpen beslissen of het een goed moment is om de woning te verkopen.

Wat is een taxatie?

Een taxatie daarentegen is een officieel, bindend document dat wordt opgesteld door een Register Taxateur. Dit rapport wordt vaak vereist door banken en hypotheekverstrekkers wanneer je een hypotheek aanvraagt of een hypotheek wilt verhogen.

 

Kenmerken van een Taxatie:

 1. Formeel en bindend: een taxatie is een formele en bindende beoordeling van de waarde van jouw woning. Het wordt erkend door banken en andere financiële instellingen.
 2. Diepgaand onderzoek: een Register Taxateur voert een grondige inspectie uit van jouw woning, inclusief de staat van onderhoud, de grootte, de locatie en andere factoren die de waarde kunnen beïnvloeden. Dit wordt vaak aangevuld met marktgegevens en vergelijkbare verkopen. Een taxatie mag niet door een makelaar worden uitgevoerd.
 3. Doel: het doel van een taxatie is om een nauwkeurige, objectieve waarde van de woning vast te stellen voor bijvoorbeeld financieringsdoeleinden. Banken vertrouwen op deze rapporten om ervoor te zorgen dat het geleende bedrag, oftewel een hypotheek, in lijn is met de waarde van de woning.

Wanneer heb je welke nodig?

Waardebepaling:

 • Verkoop van een woning: als je overweegt een huis te verkopen, kan een waardebepaling jou helpen om een realistische vraagprijs vast te stellen.
 • Oriëntatie: het geeft jou een eerste indicatie van de huidige marktwaarde zonder de kosten van een taxatie.

 

Taxatie:

 • Hypotheekaanvraag: wanneer je een nieuwe hypotheek aanvraagt of een bestaande hypotheek wilt verhogen, is een taxatie meestal verplicht.
 • Fiscale doeleinden: wij bepaalde juridische of fiscale situaties, zoals bij een scheiding of erfenis, kan een taxatie vereist zijn.
 • Verzekering: voor het bepalen van de herbouwwaarde van een woning kan een taxatie ook vereist zijn.

Conclusie

Hoewel een waardebepaling en een taxatie beiden bedoeld zijn om de waarde van een woning vast te stellen, hebben ze verschillende doelen en worden ze op verschillende manieren uitgevoerd. Een waardebepaling is snel en vrijblijvend, ideaal voor het krijgen van een eerste indruk van de mogelijke verkoopopbrengst. Een taxatie daarentegen is diepgaand, formeel en bindend, en essentieel voor financiële transacties en officiële doeleinden. Door te weten welk type waardering jij nodig hebt, kun je betere beslissingen nemen. Zo bespaar je kosten en tijd.

 

Bij Nieuwenhuis meer dan een makelaar begrijpen we dat elke situatie uniek is en dat de juiste keuze afhangt van jouw specifieke behoeften. Daarom bieden wij zowel professionele taxaties als vrijblijvende waardebepalingen aan, zodat je altijd de informatie hebt die je nodig hebt om jouw vastgoeddoelen te bereiken.

 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen met een betrouwbare taxatie of een nauwkeurige waardebepaling. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden en te ondersteunen bij elke stap van jouw vastgoedtraject. Kies voor zekerheid, kies voor Nieuwenhuis meer dan een makelaar.

Waardebepaling of taxatie nodig?

Merely plant graag een afspraak voor je in.

Meer dan alleen een makelaar

Wil jij het maximale uit de verkoop van je woning halen?

Wij geloven dat elke woning een uniek huis is dat het verdient om met de grootste zorg en toewijding te worden verkocht. Ontdek hoe wij jouw woning in 3 eenvoudige stappen transformeren naar de hoogste opbrengstwaarde!

Stap 1 - Stralende presentatie

Eerste indrukken zijn cruciaal. Ons team van stylisten en fotografen brengt de ware pracht van jouw woning naar voren met al haar pluspunten en kansen. We optimaliseren de presentatie met bijvoorbeeld professionele foto’s en video’s. Zo creëren we een onvergetelijke eerste indruk die potentiële kopers betovert.

Stap 2 - Slimme marketingmagie

We laten jouw woning met kop en schouders eruit steken in de vastgoedwereld. Met behulp van doelgerichte marketingstrategieën en de nieuwste technologieën brengen we jouw eigendom onder de aandacht van de juiste doelgroep. Van online tot offline, we zetten alles in om een buzz te creëren en de vraag te vergroten.

Stap 3 - Meesterlijke onderhandelingen

Onze ervaren makelaars zijn jouw partners in onderhandeling. We streven naar de beste voorwaarden en hoogste opbrengstwaarde bij elke transactie. Met vastberadenheid en kennis begeleiden we het onderhandelingsproces tot aan de laatste handtekening, zodat jij met een glimlach de sleutels van jouw succesvol verkochte woning overhandigd.

Ons recente aanbod

Wat levert mijn huis op?

Hoe snel zou mijn huis verkopen? Duidelijkheid over de waarde. Vraag een gratis waardebepaling aan.

Vraag eenvoudig een gratis waardebepaling aan bij ons. De makelaar inventariseert samen met jou de woning en vertelt jou wat de reële waarde én de haalbare verkoopprijs is. Zo heb je een goed beeld van de waarde van jouw woning, waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen.