Verliefdheid is een vreemde ziekte. Wist je dat? Je kunt last hebben van trillende benen, vlinders in je buik en het gevoel dat je op wolken loopt. Experimenteel psycholoog Jack van Honk heeft het fenomeen verliefdheid onder de loep genomen. ‘Echte verliefdheid heeft veel weg van een psychische stoornis.’ Wat denk jij; zou het handig zijn om in verliefde toestand een rationele beslissing te nemen zoals het kopen van een huis? Ga deskundig op pad met tips van onze experts om de meest gemaakte blunders te voorkomen.
De truc
Hij stelt zelfs dat verliefde mensen negatieve kanten negeren en totaal gefocust zijn op datgene waar ze verliefd op zijn. “Ze houden er bijna irrationele denkpatronen op na.”
Dit is exact wat jij beslist niet wilt en kunt ervaren als jij jouw droomhuis hebt gezien èn je niet de enige kaper op de kust bent. Hellup want wat ga je dan doen? Juist! Ons, direct, echt direct bellen. Nu komt namelijk de truc; jij bent verliefd en wij niet. Dit ene belletje gaat jou beschermen tegen de meest gemaakte blunders bij het kopen van een huis en zorgt ervoor dat jij hem wel gaat kopen.
Ben jij er toch van overtuigd dat jij dit echt wel zelf kunt? Lees dan eerst even de vijf meest gemaakte blunders door. Om ervoor te zorgen dat jij al 1-0 voorstaat hebben we direct de beste tips voor jou erbij gezet.
Vijf meest gemaakte blunders
- Liefde maakt blind
Dit hoeven we niet uit te leggen toch?
Tip: probeer door je verliefdheid heen te breken en kijk jezelf even goed in de spiegel aan. Ben jij kundig genoeg om de bouwkundige staat te beoordelen? Als jij twijfelt of het antwoord hierop ‘nee’ is. Laat het huis dan bouwkundig keuren. - Bestemmingsplan niet bestuderen
Er zijn veel verbouwde huizen die eerder een school, kerk of boerderij waren. Zo’n bijzonder huis kopen is erg populair. Let wel goed op, want ieder pand heeft een bestemming. Het zou toch enorm teleurstellend zijn dat je een boerderijtje koopt en dan na de koop blijkt dat de bestemming agrarisch is in plaats van wonen. Daar zit je dan met jouw romantische boerderijtje, waar je niet in mag wonen.
Tip: bekijk altijd het bestemmingsplan. Dit kun je doen bij de betreffende gemeente of online. - Teken geen ‘voorlopig’ koopcontract
Een voorlopig koopcontract is gewoon een echt koopcontract. Teken deze dus niet zomaar in alle haast om andere kapers voor te zijn.
Tip: als je toch snel moet tekenen, zorg er dan voor dat het koopcontract aan alle eisen voldoet. Bekijk goed dat tenminste de wettelijke dagen bedenktijd zijn opgenomen èn jouw ontbindende voorwaarden. Dit zijn jouw mogelijke escapes. - Zomaar iets roepen in alle hectiek
Je koopt niet dagelijks een huis. Ook niet wekelijks en ook niet maandelijks. Ga daarom goed voorbereid op pad en weet wat jouw mogelijkheden zijn. Weet dan ook wat je zegt.
Tip: Als jij een bieding op een huis doet, zorg er dan voor dat deze compleet is. Dat betekent niet enkel de prijs. Onderhandel onder andere ook over de voorwaarden die jij wilt opnemen. Zoals die van de financieringsmogelijkheden of een bouwkundige keuring. - Geen afstand nemen van het huis
Letterlijk en figuurlijk geen afstand nemen van een huis kan funest zijn.
Tip: Neem even afstand door een nacht te slapen over deze aankoopbeslissing. Neem ook afstand door de omgeving te verkennen. Het zou toch vervelend zijn als jouw woongenot wordt verhinderd door de hondenkennel van de achterburen of dat de brandweer daar dag en nacht uitrukt met luide sirenes.
Aan de slag
Met deze vijf tips kun jij aan de slag om jouw droomhuis te kopen. De zesde tip kun jij vast wel raden. Naast deze vijf blunders worden er namelijk nog veel meer gemaakt. De zesde tip is dan ook om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die doet dit namelijk heel vaak èn heeft hiervoor geleerd. Bel voor meer informatie en directe hulp met 0546 457405.