fbpx
Nieuwenhuis

Wat is jouw ideale tuin?

Je zoekt een mooi huis, maar hoe zit het nu met de tuin die je het liefste erbij hebt? Moet die juist op het zuiden of liever op het noorden gericht zijn? Groot of klein? Groen aangelegd of bestraat? Dat ligt echt helemaal aan jouw eigen voorkeur en leefwijze. Wij zetten verschillende plussen en minnen voor je op een rijtje.

Heerlijk koele plekken

Houd jij van schaduw en koelte dan is een tuin op het noorden gericht hierdoor het meeste geschikt. Betekent dit nooit zon? Nee, zeker niet. Als het perceel diep genoeg is, dan geniet je achter in de tuin van een heerlijk zonnetje. En herinner jij je nog de hete zomer van 2018? Jij hebt hier minder last van, want jouw huis is een stuk koeler dan die van menig ander.

Wat leuke ideeën voor een tuin op het noorden

– Vermijd hoge struiken en schuttingen op plaatsen waar de zon wel kan komen.
– Ben je dol op groen in de tuin? Kies schaduwrijke planten.
– Maak je terras op de plek waar de zon wel komt kijken.

Optimaal bakken in de zon

Lucky you, deze tuin is het meest geliefd! Een tuin op het zuiden is optimaal genieten van alle uurtjes zon. De eerste zonnige voorjaarsstralen zijn bij jou zichtbaar. Zijn er geen hoge bomen of gebouwen in de buurt, dan heb jij hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zon. Dat is heerlijk, maar de temperatuur kan ook snel flink oplopen. Deze extra opwarming voel je buiten, maar ook zeker binnen. Daarom kan een airco of zonwering de uitkomst zijn voor een comfortabele nachtrust.

Handige tips voor een tuin op het zuiden

– Creëer schaduwplekken in de tuin of plaats een mooie overkapping
– Groente, fruit en bloemen bloeien bij jou het beste. Als je ze natuurlijk wel voldoende water geeft.
– Verdiep je eens in de aanschaf van zonnepanelen voor lagere stookkosten.

Genieten van een fijne ochtend

In de ochtend en de middag ben jij buiten, als jouw tuin op het oosten ligt. In deze tuin geniet je buiten optimaal van de ochtendzon, en binnen van een koel huis. Als jij dol bent op tuinieren is dit een fijne plek, want je kunt planten kiezen die zowel op een schaduwrijke plek passen als op een zonnige plek. Een prachtige variatie kun je hier creëren!

Denk hier even aan bij de tuin op het oosten

– Kies je terras iets verder van het huis af voor de avondzon
– Plaats geen hoge bomen of schuttingen
– Schaduwplekken ontstaan vaak vanzelf

Na een lange dag werken genieten van de warme zonnestralen

De tuin op het westen is perfect voor diegene die overdag werkt en ’s avonds thuis is. De zomeravond geeft lekker zon rondom je huis in de avonduren. Deze tuin is ook ideaal voor de liefhebber van buiten eten. Wil je ook in de ochtend zonnestraaltjes meepikken, dan moet je een plekje achter in de tuin aanleggen voor een terras. Overdag komt er vrijwel altijd zon in jouw tuin

Leukste tips voor een tuin op het westen

– Boeiende tuin, omdat de meeste planten het bij jou goed doen
– Schaduw- en zonplekken ontstaan gemakkelijk
– Zonwering op de achtergevel is prettig bij een hete zomer

Weet je het al?

Vaak is de windrichting een combinatie van bijvoorbeeld het zuid-westen, of noord-oosten. Je treft dan een mooie combinatie van alle voordelen. Heb jij jouw droomhuis met tuin al gevonden? Laat ons anders helpen en schrijf je gratis in als woningzoeker.