Nieuwenhuis meer dan een makelaar
Nieuwenhuis meer dan een makelaar

Ontcijfer het abracadabra van de taxateur: 8 termen teruggebracht naar Jip-en-Janneketaal

Als je ooit een taxateur over de vloer hebt gehad, is de kans groot dat er termen zijn gevallen die je niet direct begreep. Het kan soms voelen alsof je een nieuwe taal moet leren. De taxateur gebruikt termen en uitdrukkingen die voor hem of haar heel normaal is, maar voor jou als leek klinkt het misschien als abracadabra. Het is eigenlijk een soort “vaktaal”, “jargon” of “insider-taal”. Hoewel jargon handig is om snel en precies te communiceren, kan het ook voor verwarring zorgen. Daarom zetten we de acht meest verwarrende taxateur-jargon op een rijtje.

 

1. WOZ-waarde

De WOZ-waarde is als eerste voluit geschreven: “Waarde Onroerende Zaken” en is de door de gemeente vastgestelde waarde van je huis. Deze WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald. Voor veel consumenten is het onduidelijk hoe deze waarde precies wordt berekend en waarom het belangrijk is. De WOZ-waarde is van invloed op verschillende belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms zelfs op de hoogte van je huur als je in een sociale huurwoning woont. Deze waarde wordt berekend doordat jouw woning wordt vergeleken met recent verkochte woningen die vergelijkbaar zijn.

Waarom verwarrend?

Consumenten denken vaak dat de WOZ-waarde gelijk is aan de marktwaarde, maar dat is niet altijd het geval. De WOZ-waarde kan bijvoorbeeld verouderd zijn of niet overeenkomen met de actuele marktprijzen.

 

2. Marktwaarde

De marktwaarde is de geschatte waarde van je huis op het moment van de taxatie. Dit is de prijs die je waarschijnlijk zou krijgen als je het pand op dat moment zou verkopen onder normale omstandigheden.

Waarom verwarrend?

Veel mensen verwarren de marktwaarde met de WOZ-waarde of de vraagprijs van hun huis. Ook kan het verwarrend zijn dat de marktwaarde snel kan veranderen, afhankelijk van de marktomstandigheden.

 

3. Erfpacht

Erfpacht betekent dat de grond waar je huis op staat van iemand anders is, vaak van de gemeente. Jij betaalt elk jaar een bedrag om de grond te mogen gebruiken. Het huis is van jou, maar de grond niet.

Waarom verwarrend?

Erfpacht kan ingewikkeld zijn omdat veel mensen ervan uitgaan dat ze zowel het huis als de grond bezitten. Ook de voorwaarden van erfpacht kunnen variëren, wat het lastig maakt om precies te begrijpen wat je rechten en plichten zijn.

 

4. Onderpand

Onderpand betekent dat iets wat je bezit wordt gebruikt als garantie voor een lening. Bijvoorbeeld, als je een hypotheek afsluit, wordt je huis als onderpand gebruikt. Dit betekent dat de bank je huis mag verkopen als je de lening niet kunt terugbetalen.

Waarom verwarrend?

De term “onderpand” kan intimiderend klinken, vooral omdat het aangeeft dat je eigendom in gevaar kan komen als je niet aan je financiële verplichtingen voldoet. Dit kan zorgen voor misverstanden over de voorwaarden van een lening.

5. Referentieobjecten

Referentieobjecten zijn vergelijkbare panden die recentelijk zijn verkocht en worden gebruikt om de waarde van een woning te schatten. Taxateurs gebruiken deze objecten om te bepalen wat een redelijke prijs zou zijn voor het te taxeren pand.

Waarom verwarrend?

Veel consumenten weten niet precies hoe referentieobjecten worden gekozen en waarom sommige panden wel of niet als referentie dienen. Dit kan leiden tot vragen over de nauwkeurigheid en eerlijkheid van de taxatie.

 

6. NEN 2580

NEN 2580 is een Nederlandse norm die wordt gebruikt voor het meten van de oppervlakte en inhoud van gebouwen. Dit zorgt ervoor dat alle taxateurs en makelaars dezelfde manier van meten hanteren, wat belangrijk is voor een eerlijke vergelijking.

Waarom verwarrend?

De meeste mensen zijn niet bekend met deze norm, en het kan onduidelijk zijn waarom een paar vierkante meter verschil zo’n grote impact kan hebben op de waarde van een woning.

 

7. Bouwkundige staat

De bouwkundige staat verwijst naar de fysieke conditie van een gebouw. Dit omvat zaken als de fundering, dak, muren en installaties. Een taxateur beoordeelt de bouwkundige staat om de waarde van een woning te bepalen.

Waarom verwarrend?

Voor een leek is het moeilijk te begrijpen hoe de bouwkundige staat precies wordt beoordeeld en wat de implicaties zijn voor de waarde van de woning. Wat voor een taxateur een klein probleem lijkt, kan voor een koper bijvoorbeeld een groot risico zijn.

Heb je vragen?

Wij leggen je graag het jargon uit!

8. Bruto Aanvangsrendement (BAR) 

Het Bruto Aanvangsrendement, ook wel BAR genoemd, geeft aan hoeveel winst je maakt met een investering in vastgoed. Je berekent het door de jaarlijkse huurinkomsten te delen door de prijs waarvoor je het pand hebt gekocht. Dit getal wordt dan uitgedrukt als een percentage.

Waarom verwarrend?

Voor veel consumenten is het begrip rendement lastig te doorgronden, zeker omdat het bruto aanvangsrendement geen rekening houdt met kosten zoals onderhoud en belastingen. Dit kan leiden tot een verkeerd beeld van de werkelijke opbrengst van een vastgoedbelegging.

 

Hoe ga je om met jargon?

Het belangrijkste is om niet bang te zijn vragen te stellen. Als je iets niet begrijpt, vraag je aan onze taxateur om het in simpele bewoordingen uit te leggen. Zij hebben altijd de tijd om je door het proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat je precies begrijpt wat er gebeurt. Uiteindelijk is het jouw huis en jouw geld, dus het is essentieel dat je volledig op de hoogte bent van wat er speelt.

Nu je deze termen beter begrijpt, stap je vol vertrouwen het taxatieproces in en maak je met zekerheid de beste keuzes!

Meer dan alleen een makelaar

Wil jij het maximale uit de verkoop van je woning halen?

Wij geloven dat elke woning een uniek huis is dat het verdient om met de grootste zorg en toewijding te worden verkocht. Ontdek hoe wij jouw woning in 3 eenvoudige stappen transformeren naar de hoogste opbrengstwaarde!

Stap 1 - Stralende presentatie

Eerste indrukken zijn cruciaal. Ons team van stylisten en fotografen brengt de ware pracht van jouw woning naar voren met al haar pluspunten en kansen. We optimaliseren de presentatie met bijvoorbeeld professionele foto’s en video’s. Zo creëren we een onvergetelijke eerste indruk die potentiële kopers betovert.

Stap 2 - Slimme marketingmagie

We laten jouw woning met kop en schouders eruit steken in de vastgoedwereld. Met behulp van doelgerichte marketingstrategieën en de nieuwste technologieën brengen we jouw eigendom onder de aandacht van de juiste doelgroep. Van online tot offline, we zetten alles in om een buzz te creëren en de vraag te vergroten.

Stap 3 - Meesterlijke onderhandelingen

Onze ervaren makelaars zijn jouw partners in onderhandeling. We streven naar de beste voorwaarden en hoogste opbrengstwaarde bij elke transactie. Met vastberadenheid en kennis begeleiden we het onderhandelingsproces tot aan de laatste handtekening, zodat jij met een glimlach de sleutels van jouw succesvol verkochte woning overhandigd.

Ons recente aanbod

Wat levert mijn huis op?

Hoe snel zou mijn huis verkopen? Duidelijkheid over de waarde. Vraag een gratis waardebepaling aan.

Vraag eenvoudig een gratis waardebepaling aan bij ons. De makelaar inventariseert samen met jou de woning en vertelt jou wat de reële waarde én de haalbare verkoopprijs is. Zo heb je een goed beeld van de waarde van jouw woning, waardoor je weloverwogen beslissingen kunt nemen.