fbpx
Nieuwenhuis
Blogs met tips en adviezen

5 belangrijke vragen bij de bezichtiging

Heb jij ook zo’n droombeeld van een toekomstig huis in je hoofd? Je hebt jouw woonwensen genoteerd en stiekem jouw droomwensen er bij geschreven. ‘Een tuin met weinig onderhoud, drie slaapkamers, een luxe keuken met stoomoven, houten vloeren en openslaande deuren…’ Droom je al mee?

 

En dan gebeurt het: jouw droomwoning staat in de verkoop! Ze zeggen altijd “een goede voorbereiding is het halve werk” en dat kunnen wij zeker beamen. Vooral bij een bezichtiging is het handig om goed voorbereid te zijn. Met dit lijstje van 5 belangrijke vragen bij een huisbezichtiging weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet in jouw toekomstige droomhuis en dat je een goede koop doet.

 

Vraag 1: Is er genoeg bergruimte?

Vaak vergeten mensen hun enorme collecties aan verzamelingen. Check toch even of er voldoende plek is om alle spullen op te bergen die je liever uit het zicht hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stapels fotoalbums, de complete winter- of zomergarderobe, de kisten vol kinderspeelgoed of je volledige kampeeruitrusting. Kun je ook je tuingereedschap kwijt in een leuke schuur of is er een mogelijkheid om hier ruimte voor te creëren? Hoe spijtig zou het zijn als je straks het huis van je dromen vol rommel hebt staan, omdat er te weinig bergruimte is. Checken dus!

 

Vraag 2: Hoe oud is de cv-ketel?

Van welk jaartal is de cv-ketel? En hoe staat het met het onderhoud? Zijn er wel eens problemen geweest met de cv-ketel? Bij het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel praat je al snel over een flink bedrag en daar zit je niet op te wachten wanneer je net verhuisd bent. Check dus hoe oud de cv-ketel is en hoe het staat met het onderhoud.

 

Vraag 3: Wat is het energieverbruik van de woning?

Er is natuurlijk een energielabel, maar dat zegt niet altijd alles. Vraag eens naar de isolatie opties: is er dubbel glas, is het dak of de spouw geïsoleerd? Probeer tijdens de bezichtiging goed te achterhalen hoe het zit met de isolerende voorzieningen en of er eventuele extra opties zijn om te isoleren, zonnepanelen aan te schaffen of op een andere manier de energielasten omlaag te brengen. Naast de hypotheekkosten is het voor velen ook een prettig idee om een schatting te maken van de maandelijkse lasten. Het is dus geen gek idee om te vragen naar de energierekening.

 

Vraag 4: Hoe staat de kruipruimte erbij?

Is er een kruipruimte en in welke staat verkeert deze? Vraag tijdens het bezichtigen eens waar de kruipruimte zit en steek je neus erin. Ruikt het naar een rottende zak aardappelen? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen, want dan is het er vochtig. Niet erg fijn, want het vocht kan bijvoorbeeld in de muren of in een houten vloer trekken. Een droge kruipruimte hoort in jouw droombeeld, even nakijken dus.

 

Vraag 5: Wie zijn de buren?

Veel mensen kiezen bij het kopen van hun droomhuis ook voor een bepaalde ligging. Bijvoorbeeld juist in een rustige straat zonder druk winkelcentrum om de hoek. Je wilt dan niet dat jouw droomplaatje verstoord wordt door de buurman die als talentloze, maar fervent zanger door het leven gaat. Weg stilte, hallo irritatie. Als je er toch bent, vraag dan gewoon eventjes naar de buren.

 

Klaar voor de bezichtiging!

Gewapend met deze vragenlijst op zak is het halve werk al gedaan en ben je klaar voor jouw bezichtiging. Heb je jouw droomhuis al gevonden tussen ons aanbod? We zoeken graag met je mee en plannen met liefde een bezichtiging voor je in jouw toekomstige droomwoning. Wilt je je eerst verder verdiepen in een woning om te kijken of dit jouw droomwoning zou kunnen zijn? Vraag dan een woningbrochure bij ons aan, je kunt zelfs kiezen uit geprint én digitaal!

 

P.S. We helpen je ook graag met bezichtigingen wanneer je je huis wilt verkopen. Neem contact met ons op of laat je telefoonnummer achter. Dan bellen we je zo spoedig mogelijk terug.