Woningbezichtigingen, je hebt ze in alle soorten en maten. Van de zenuwachtige eerste-huis-kopers die nog net niet met een vergrootglas op zoek gaan naar barstjes in de muur, tot de zelfverzekerde kijkers die al bij binnenkomst hun schoenen uittrappen alsof ze thuis zijn. Als makelaar hebben wij ze allemaal gezien en maken ze ons werk iedere keer weer verrassend leuk. Als woningzoeker ben je er misschien zelf wel één van. Naast een handige checklist met do’s & don’ts voor jouw komende bezichtiging tref je ook 4 humoristische inzichten in het gedrag van kijkers tijdens een bezichtiging.
Kijkersgedrag: De klassiekers
1. De “alles is interessant” kijker.
Dit is de kijker die werkelijk elk detail wil zien. Van de meterkast tot de kruipruimte, niks is te gek. “Is het oké als ik even achter dit schilderij kijk?” Of: “Zijn de plinten 12 of 15 centimeter hoog? Deze types zorgen in ieder geval voor veel gespreksstof.
Anekdote: Een collega van ons vertelde ooit over een bezichtiging waarin ze ruim een uur naast een luik van de kruipruimte heeft gezeten, omdat de kijker alvast wilde onderzoeken hoe de kabels van de tv zouden kunnen lopen. We hebben ze toen vriendelijk verzocht om een vervolgafspraak in te plannen bij meer interesse.
2. De “ik zie mijzelf hier al wonen” kijker
Deze persoon loopt direct naar binnen en begint de woning meteen naar zijn of haar smaak in te richten. “Oh, die muur gaat eruit en hier komt de bank.” Ze visualiseren zo enthousiast dat je zou zweren dat ze al een verhuiswagen buiten hebben staan.
Anekdote: Een keer wilde een kijker zo graag even “voelen” hoe hij zich zou voelen in het huis, dat hij besloot om daadwerkelijk languit te gaan liggen op de bank van de verkoper. Gelukkig kon de verkoper hier achteraf hartelijk om lachen.
3. De “professionele onderhandelaar”
Deze kijker is hier duidelijk niet voor de gezelligheid. Ze staan nog niet eens in de hal, of vragen al wat de laagste prijs is die de verkoper zou accepteren. Of ze beginnen zuchtend en hoofdschuddend rond te kijken, om maar alvast wat onderhandelingsruimte te creëren.
Anekdote: Een keer vroeg een kijker op het balkon of er “korting zat op het uitzicht” omdat de bomen te dicht op het huis stonden. Het antwoord: “Helaas, de natuur is gratis inbegrepen.”
4. De “familie-inspecteur”
Ze komen met een hele delegatie: ouders, schoonouders, vrienden, de buurman van de neef van een kennis die ooit iets met vastgoed heeft gedaan. Iedereen heeft een mening en wil die maar al te graag delen. Soms is het zelfs lastig om te onthouden wie nu eigenlijk de echte koper is.
Anekdote: We herinneren ons een bezichtiging waarbij de vriend van de buurman van de achternicht een drone had meegenomen “om even het dak te inspecteren”. Je raadt het al, de drone crashte bijna in de tuin. Gelukkig is het goed afgelopen.
Wat mag je doen tijdens een bezichtiging?
Nu we de leuke en soms wat ongemakkelijke kant van bezichtigingen hebben besproken, is het tijd voor wat tips. Hier is je ultieme checklist van dingen die je mag doen en velen niet weten of vergeten:
1. Maak foto’s en video’s
Je mag gewoon foto’s of een korte video maken van de woning als de eigenaar of makelaar dit goedkeurt. Dit kan je helpen om thuis nog eens rustig te kijken of het écht zo’n mooie woning is als je dacht.
2. Stel vragen over gebreken
Zie je iets dat niet helemaal in de haak lijkt? Vraag er gerust naar. Van kleine scheurtjes in de muur tot die vreemde vlek in het plafond, beter nu vragen dan achteraf spijt hebben.
3. Controleer de Waterdruk
Ja, je mag gerust even een kraan openzetten om de waterdruk te testen. Niemand wil na de koop ontdekken dat er amper water uit de douche komt.
4. Open kasten en deuren
We hebben het hier niet over snuffelen in de privéspullen van de verkoper. Maar kasten, keukendeurtjes en andere ingebouwde zaken mag je best even openen om te zien hoe ze functioneren en hoe groot ze zijn.
5. Loop een rondje om het huis
Vergeet niet om ook de buitenkant van de woning te inspecteren. Hoe ziet het dak eruit? Zitten er scheuren in de gevel? Ook de tuin is belangrijk. Hoe is de staat van de schutting, bestrating en de planten?
6. Vraag naar energiekosten
Als duurzaamheid belangrijk voor je is, vraag dan gerust naar de energiekosten en het energielabel van de woning. Dit kan een grote rol spelen in je uiteindelijke beslissing.
7. Neem de tijd
Voel je niet opgejaagd om snel door het huis heen te lopen. Neem de tijd om alles goed te bekijken en vraag bij het inplannen van de bezichtiging hoeveel tijd ervoor is gereserveerd. Zo kun jij je goed voorbereiden.
Wat je beter kunt laten
Natuurlijk zijn er ook een paar dingen die je beter niet kunt doen tijdens een bezichtiging. Hier een paar tips van ons:
Wees respectvol
Het is iemands huis, dus loop niet zomaar in kledingkasten te neuzen zonder toestemming en vraag niet naar persoonlijke zaken.
Vergeet de goede manieren niet
Kraak de woning niet meteen af. Je weet nooit hoe nauw de verkoper betrokken is bij de bezichtiging.
Blijf proactief
Neem aantekeningen, geef de makelaar feedback over je bevindingen tijdens en nadien de bezichtiging.
Conclusie: Ga goed voorbereid op pad en vergeet je lach niet
Een woningbezichtiging is niet zomaar iets wat je even doet, het is een belangrijke stap in het proces van het kopen van je droomhuis. Met een flinke dosis humor, wat gezonde nieuwsgierigheid en onze checklist in de hand ben je goed voorbereid. Dus trek die wandelschoenen aan (ja, die zitten lekkerder dan hakken) en ga op pad om je nieuwe thuis te vinden!
Bij Nieuwenhuis, meer dan een makelaar, staan we klaar om je door het hele proces te begeleiden van het kopen van een huis, met een glimlach en af en toe een knipoog. Want ook al is het kopen van een huis een serieuze zaak, dat betekent niet dat we af en toe niet mogen lachen.
Veel succes met je volgende bezichtiging!